A Váci Egyházmegye elkötelezett a rászoruló gyermekek és családok egítése, támogatása iránt, ezért tart fenn szociális intézményeket, folyamatosan bővíti szolgáltatásai körét és egyre több ember számára biztosít ellátást.

Az Egyházmegye 2007. eleje óta tartja fenn és működteti az Otthon Szociális Szolgáltató Nevelőszülői Hálózatát, mely az Egyházmegye szociális intézményeit irányító Szamaritánus Szolgálatához tartozik.

Az Otthon Szociális Szolgáltató gyermekvédelmi intézmény, mely olyan gyermekek, fiatalok számára nyújt támogatást, akik különböző problémák miatt rövidebb – hosszabb időszakra kikerülnek vérszerinti családjukból és helyettes szülők, vagy nevelőszülők segítségére, gondozására szorulnak.

Az Otthon Szociális Szolgáltató országos hatáskörű, jelenleg 230 nevelőszülői család által 670-680 gyermek és fiatal teljes körű ellátását biztosítja Pest megyében, Jász- Nagykun-Szolnok megyében, Fejér megyében, Nógrád megyében, Heves megyében és Bács-Kiskun megyében.

Központi irodánk Budapesten (1182 Budapest, Ganz Ábrahám u. 34/a.) található, ahol jelentős részben az ügyintézés folyik, emellett képzések, pszichológusi vizsgálatok, terápiák és kapcsolattartások is folynak az épületben.
Cegléden (2700 Cegléd, Trombitás u. 5/a.) működtetjük azt a régióközpontot, ahol nevelőszülői képzések, gyermekek pszichológusok/gyógypedagógusok által történő fejlesztései és vérszerinti szülőkkel való kapcsolattartásai valósulnak meg.

A gyermekek jelentős része komoly traumákon esik át, éppen ezért alapvető feladat számukra a szeretetteljes légkör, a stabilitás, az állandóság, a biztonság, a családban nevelkedés lehetőségének megteremtése és biztosítása.  Ennek érdekében nagy gondot fordítunk a nevelőszülők kiválasztására, képzésére, a nevelőcsaládok és ellátott gyermekek támogatására gyógypedagógusok, pszichológusok segítségével biztosított fejlesztésekre, a családokkal foglalkozó nevelőszülői tanácsadók folyamatos továbbképzésére, a minőségi munka kialakítására.

Az Otthon a gyermekek fejlesztése, felzárkóztatása mellett kiemelten kezeli képességeik kibontakoztatását, önálló életvitelre történő nevelését, melyet Támogatási Rendszerén, ill. Tehetséggondozási Programján keresztül valósít meg.

Mit teszünk a gyermekekért?

   • Az egyházi ünnepeket a gyermekek és nevelőszülők bevonásával megünnepeljük
   • Tehetséggondozást végzünk
   • Egész évben szabadidős rendezvényeket szervezünk
   • Táboroztatunk
   • A rászoruló gyermekek számára utazó gyógypedagógusaink, pszichológusaink segítségével fejlesztéseket, valamint speciális eszközöket biztosítunk
   • A kamaszok számára sportolási lehetőségeket biztosítunk
   • Támogatjuk a fiatalok és fiatal felnőttek továbbtanulását, életkezdését
   • Pályázatokat írunk ki a gyermekek és fiatalok számára
   • Húsvétra, Mikulásra, Karácsonyra a gyermekek számára ajándékot biztosítunk
   • Minden tanévben támogatjuk az iskolakezdést

Érdeklődését, segítő szándékát szívesen fogadjuk!

Adataink:

Váci Egyházmegye Szamaritánus Szolgálat Intézményfenntartó Központ
2600 Vác, Migazzi tér 1.
Vezetője: Pálfay Gellért igazgató
Tel.: 06-27-814-128

Otthon Szociális Szolgáltató
Nevelőszülői Hálózata

1182 Budapest, Ganz Ábrahám u. 34/a.
Intézményvezető: Kocsis Beáta
Szakmai Vezető Budapest térségében: Jánosiné Dandui Gyöngyi
Szakmai vezető Cegléd térségében: Barátné Balogh Ildikó
Számlaszám: OTP Bank 11742094-20178251


„A szeretet türelmes, a szeretet jóságos, a szeretet nem féltékeny, nem kérkedik, nem is kevély. Nem tapintatlan, nem keresi a maga javát, nem gerjed haragra, a rosszat nem rója fel. Nem örül a gonoszságnak, örömét az igazság győzelmében leli. Mindent eltűr, mindent elhisz, mindent remél, mindent elvisel. A szeretet nem szűnik meg soha.” (1 Kor 13)